Cursus-aanbod Woord voor Volwassenen


In totaal duurt de cursus Woord voor volwassenen 6 jaar. Deze 6 jaren zijn opgesplitst in twee delen van drie jaar: een Middelbare en een Hogere graad. Hieronder vind je meer informatie.

  • Middelbare graad

Naast de algemene cursus, SPREEKTECHNIEK, kies je een optie, waarin je je wil specialiseren. De Academie biedt drie opties aan: TONEEL, VERTELTHEATER en SPREKEN VOOR PUBLIEK.

SPREEKTECHNIEK In de cursus SPREEKTECHNIEK (voorheen: Verbale Vorming) gaat het vooral over uitspraak, of dictie, en hoe je deze kan verbeteren. Je werkt dialectklanken weg en je traint je articulatie. Je werkt ook aan stembeheersing en -gebruik en aan ademhalingstechnieken en je leert alles ook toe te passen in spreekopdrachten.
TONEEL TONEEL brengt je op het podium, met alles erop en eraan: theaterteksten, acteren, improviseren en een personage creëren. We proberen eerst de verschillende basiskneepjes van het vak onder de knie te krijgen en we lichten een tipje van de theatersluier op. Later gaan we met teksten aan de slag en steken we een voorstelling in elkaar. We proberen spelers te vormen die niet louter uitvoeren, maar ook actief mee denken bij het maken van theater in alle vormen.
VERTELTHEATER Bij VERTELTHEATER (voorheen: Voordracht) breng je een gedicht, verhaal of tekst geloofwaardig over op een publiek. Geloofwaardig, alsof je het zelf hebt meegemaakt. Dat en nog veel meer onderzoek je in de cursus Voordracht. Voordracht, tekstzegging, vertellen, authentiek spreken, verteltheater,...het maakt niet uit hoe je het noemt. Als je maar een verhaal vertelt, alleen, met twee of met de hele groep. (! De cursus Verteltheater wordt enkel ingericht bij voldoende inschrijvingen - minstens 3 cursisten)
SPREKEN VOOR PUBLIEK Bij SPREKEN VOOR PUBLIEK (voorheen: Welsprekendheid) blijf je min of meer jezelf, maar kan je ontdekken hoe je vlot kan presenteren, discussiëren, argumenteren, gesprekken leiden, interviewen, kortom alle knepen van het vak om je verbaal vlot uit de slag te kunnen trekken. Deze cursus is de ideale aanvulling voor mensen die vanuit hun werk vaak moeten werken met groepen mensen, en zich in deze communicatieve vaardigheden willen bijschaven.
  • Hogere graad

In de Hogere Graad volg je, naast de optie van je keuze, ook nog het aanvullende vak REPERTOIRESTUDIE:

REPERTOIRESTUDIE Bij het groepsvak REPERTOIRESTUDIE, kortweg RS, gaan we actief werken rond de achtergrond van je optie. Of beter gezegd, de smaak van de Speler, Spreker of Verteller te vergroten en verbreden. We bekijken o.a. een voorstelling in de schouwburg, maar even goed kaderen we een bepaalde tekst, schrijver of stuk in de geschiedenis.